Koyunları gözaltına aldılar
Müge Tuzcuoğlu
Burası Türkiye ve sonunda bu da oldu. Iğdırlı köylülerin, yaylaya çıkarmak istediği 2 bin koyun, jandarma tarafından 10 gündür gözaltında tutuluyor
Onlar ne yankesici, ne de düşünce suçlusu. Ama burası Türkiye ve sonunda bu da oldu; Ardahan’da Iğdırlı yarı-göçebe köylülere ait iki bine yakın koyun, kaymakamlık emriyle jandarma tarafından gözaltına alındı.
Komedi oyunlarını aratmayan bu durum; 6 Temmuz günü, Ardahan’ın Hanak ilçesinde meydana geldi. Iğdırlı bir grup köylü, bir araya getirdikleri koyunlarını, yaz mevsimi nedeniyle yaylaya götürmek istediler. İki bine yakın koyunu, çobanlara teslim ettiler. Iğdır’dan yola çıkan iki bin koyunluk sürü, Hanak’ın Çayağzı köyünde durduruldu. Çobanın, jandarma ekiplerine karşı çıkıp, yoluna devam etmek istemesine rağmen, jandarmalar, kaymakamlık emrini gerekçe göstererek, iki bin koyunu ve çobanı gözaltına aldı.
Koyunlar, önce yakındaki bir futbol sahasına, ardından da BOTAŞ’ın şantiyesine, etrafı tellerle çevrili bir alana yerleştirildi. Koyunlar 10 gündür burada tutuluyor.
Edinilen bilgilere göre; köylülere kiralanan arazilere belli miktarda koyun getirilmesi isteniyor ve kaymakamlık da koyunları alıkoymaya, “toprak kiralaması” meselesini gerekçe gösteriyor. Köylüler ise her yıl bu alanlarda hayvanlarını otlattıklarını, bu yıl böyle bir şeyin başlarına geldiğini dile getirerek, “Şimdi zararımız 100 bin YTL’ye ulaştı. Çözün bu sorunu” diyorlar.
Mahkeme kararı da yetmedi
Köylülerin, yeddi emin tayini için mahkemeye başvurmaları üzerine ise koyunların bulunduğu yerde bilirkişi incelemesi yapıldı. Mahkemeye bilirkişi olarak koyunların durumu hakkında bilgi veren veteriner Özer Alpkıray, “Hayvanların tamamının sütü kesilmiş. Bir kısmında meme hastalığı tespit ettim. Hemen hepsi açlık kaynaklı zayıflamış. Sütleri uzun süre sağılmadığı için memelerinde körelme tespit ettim, bu durum hayvanların bir daha süt verememesine neden olacaktır. Hayvanlar, yetersiz beslenme ve sulanmaya bağlı olarak ölüm riski ile karşı karşıyadırlar.” şeklinde konuştu. Veteriner Alpkıray, koyunların şu anda bulundukları yerde tutulmalarının uygun olmadığını belirtirken, bir otlağa çıkarılmalarında fayda olduğunu dile getirdi.
Mahkemenin, yeddi emin olarak Bülent Karadağ’ı görevlendirmesine rağmen, Hanak Kaymakamlığı’nın bu karara da uymadığı ve koyunları teslim etmediği öğrenildi.
Hanak Belediyesi karşı
Gazetemizin görüşmek istediği Hanak Kaymakamı A. Kadir Duran sorularımıza cevap vermekten kaçınırken, kaymakamlık yetkilileri, “Yanlış şeyler yazmayın, sonucuna siz katlanırsınız” dediler. Kaymakamlığın yönlendirdiği Ardahan Valiliği yetkilileri ise “Bu konuda bilgimiz yok” diyerek, görüş beyan etmediler.
Hanak Belediye Başkanı Harun Tangoç ise Ardahan’ın yerel gazetelerinden Kuzey Anadolu gazetesinde çıkan bir habere göre, kaymakamlık ve hayvan sahiplerini, inatlaşmadan vazgeçmeye çağırırken, sorunun çözülüp hayvanların telef olmaktan kurtulması gerektiğini söyledi. Tangoç, bu yanlış ve haksız uygulamadan rahatsızlık duyduğunu belirtti. (Iğdır/EVRENSEL)
0 dediki: