Q, W VE X'İN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN ONLINE EYLEM

yollayan tutbenidüşmeden on Ağustos 25, 2009

"Erroristler" Kürtçe Yasağına Karşı Dil Çıkartıyor

Kendilerine "Errorist" diyen bir sanat grubunun İnternet üzerinde başlattığı kampanyaya kısa sürede 200'ü aşkın kişi katıldı. Kürtçe'ye yönelik baskıları protesto etmek için başlatılan eyleme katılmak için dilini çıkartırken çekilmiş bir fotoğrafınız yeterli.

İstanbul - BİA Haber Merkezi
24 Ağustos 2009, Pazartesi

"qwx-dilini çıkart" aksiyonu, ya da kendilerini tanımladıkları şekliyle "Erroristler" (Hata Verenler) özelde q, w ve x harflerinin kullanımına yönelik yasağa, genelde Kürtçe'ye yönelik uygulamalara karşı İnternet üzerinden kampanya başlattılar: Yasağa karşı dilini çıkart!

"Sanatı eşitsizliğe karşı bir eylem aracı olarak kullanıyoruz"

Erroristler, qwx2009.org adresinde süren kampanya için neden dil çıkartma yöntemini seçtiklerini şöyle anlatıyorlar:

"Dil çıkarmak, iktidarın, 'öteki'nde görmeyi beklediği itaatkâr ve güler yüzlü ifadeyi deforme eder. Dil çıkaran surat, kabul gören iletişim kodlarını kırar ve iktidara itaatsizlik gösterir. Ancak bunun da ötesinde, dil çıkarmak, öcüleştirilen ötekinin, kendisine atfedilen imajı önce sahiplenip sonra da tersine çevirerek, içindeki ötekiyi görünür kılmak ve kendini dillendirmek için kullandığı bir araçtır."

Kampanyayı örgütleyenler, "Bu projenin, dik çıkartmanın itaatsizliğe karşılık gelen evrensel anlamını, kendini Türk olarak tanımlamayan ve ana dili Türkçe olmayanların, farklılıklarıyla kabul edilmelerini amaçladığını" belirtiyorlar. Ayrıca, Türkiye'de dilsiz ve isimsiz olarak yaşayanlara, sanatın eşitsizliğe karşı bir eylem ve ifade aracı olarak kullanılabileceğini göstermeyi amaçlıyorlar.

Katılmak için dil çıkartmak yeterli

Eyleme katılmak çok basit. Dilini çıkardığınız bir fotoğrafınızı çekip siteye yüklüyorsunuz. Böylece, sitede de belirtildiği gibi yan yana getirilen fotoğraflarla "tek dil, tek kültür" anlayışına karşı kolektif bir direniş alanı yaratma projesine katkıda bulunuyorsunuz.

Online kampanyaya bugüne kadar 210'u aşkın kişi katıldı. Kampanya için dil çıkartanları görmek için tıklayınız.(BÇ)

0 dediki: