FORZALİVORNO RUHU

yollayan tutbenidüşmeden on Mayıs 19, 2007



Livorno’nu golcüsü Lucarelli, paranın egemenliğine ve ırkçılığa karşı yükselttiği sesiyle ezilenlerin umudu oldu

1975 yılında İtalya’nın liman kenti Livorno’nun yoksul Shangai mahallesinde liman işçisi bir babanın oğlu olarak dünyaya gelen Cristiano Lucarelli’nin çocukluk günlerinde aklında kalan en önemli şeyler, evin içinde top oynarken ev eşyalarına verdiği zarardan dolayı tavan arasında gizlenmiş toplar ve yoksulların umudu Che Guevera olma özlemiymiş. Bu özlemiyle ümit milli takımda oynarken attığı bir golden sonra Che baskılı tişörtünü gösterdiği için uyarı almış ve bir daha milli takıma çağrılmamış. Lucarelli bu olaydan sonra tepkisini, “doğuştan komünistim” diyerek ortaya koydu.
12 yaşından beri Livorno tribünlerinin gediklisi olan ve Livorno’nun altyapısında oynayan Lucarelli 92-93 yılında profesyonel olarak Cuoiopelli’de başlayan futbol yaşamını Perugia, Atalanta, Valencia, Lecce ve Torino’da sürdürdü. Torino’da cezalı olduğu haftalar Livorno tribünlerindeki yerini ve taraftar topluluğu Otonom Tugayları’nı yalnız bırakmayan Lucarelli, 2003 yılında Seri A ve Torino’yu bırakıp 100 bin euro aşağısına, “milyonunuz sizde kalsın” diyerek Seri B’ye çocukluk aşkı, kolunda armasını taşıdığı Livorno’ya transfer oldu ve Otonom Tugayları’nın kuruluş yılını gösteren 99 numaralı formasına kavuştu.
Lucarelli, 2004’te 55 yıl sonra Livorno’nun Seri A’ya çıkmasında da önemli bir rol oynadı. Livorno taraftarlarının şampiyon olduktan sonra gara astıkları “Slvio geliyoruz” pankartına Lucarelli, “En sevmediğim takım Milan, en sevmediğim kişi ise Berlusconi (neo-faşist Milan başkanı ve İtalyan başbakanı)dir” diyerek destek verdi.
‘Para önemli değil’
Küba’da engelliler hastanesi açma projesi olan Lucarelli için, Che’nin kızı Aleida “Che, Cristiano’yu tanısaydı onunla gurur duyardı” diye konuşuyor. Bu arada Livorno ile Küba’nın Havana’da maç yapması için çalışmalar ise sürüyor.
Geçen yıl 15. haftada Livorno ile Lazio arasında oynanan maçta, Lazio durumu
1-1’e getirince, faşistliğini ve Musollini’ye hayranlığını her yerde dile getiren Di Canio’nun verdiği nazi selamına, Lucarelli, Livorno’yu 2-1 öne geçirince, sol yumruğunu sıkarak yanıt verince, bu iki futbolcu da ceza kuruluna sevk edildiler. İtalya Futbol Federasyonu Di Canio’ya 3 maç, Lucarelli’ye ise 6 maç ceza vererek futbola siyaseti bulaştırmadığını gösterdi!..
Lucarelli, “Geçen yıl Seri A’da bizden başka dört takımın taraftarı Che Guevera pankartı açtı. Bu takımlar Modena, Ancona, Empoli, Perugia . Belki tesadüf ama bu dört takım da küme düştü” diyerek Berlusconi’nin çalışanı gözüyle bakılan federasyon başkanı Galliani’ye iyi dileklerini göstermekten de geri durmadı.
Bu yıl Zenit Petesburg’un 3 milyon dolarlık süper transfer teklifini kabul etmeyen Lucarelli, paranın hiçbir zaman hayatındaki en önemli faktör olmadığını belirtiyor.
Irkçılığa karşı ders veriyor
Lucarelli’nin ailesi hala Livorno’da sıradan bir semtte yaşıyor. Lucarelli’nin futboldan yıllık kazancı yaklaşık 600 bin euro. Bu, Shevchenko’nun kazancının yaklaşık 15’te 1’i. Oysa Lucarelli, 2004-2005 sezonunda 29 golle gol kralı olup Shevchenko’yu geride bırakmıştı. Lazio maçından sonra tutuklanan taraftarları otobüs kiralayarak Livorno’ya getiren Lucarelli, şimdi boş zamanlarında Livorno’da okullarda futbol konusunda ve futboldaki ırkçılığa karşı dersler veriyor.
“Livorno herhangi bir takım değildir. İtalyan futbolunu kurtaracak güçlerden biridir” demesinden sonra İtalyan futbolunda Milan, Juventus ve Lazio’nun adlarının karıştığı şike ve hakem skandalı patlayınca, Lucarelli’nin bu kulüplere yönelik nefretinde ne kadar haklı olduğu ortaya çıktı.

0 dediki: