'Çocukça' kalın!

yollayan tutbenidüşmeden on Haziran 02, 2007

Saf-ü râkit.. Hani akş.mki tegayyür, heyecan? Bir çocuk ruhu kadar pür-nisyân, Bir çocuk ruhu kadar şimdi münevver, lekesiz Uyuyor mâi deniz. ... ( 'Mâi Deniz' / Tevfik Fikret )
- 'O', 80'lerin gemi azıya almış Margaret Theatcher'lı 'demir' yumruğu altında inleyen Büyük Britanyasının; dar görüşlü ailesine inat, inandığı ideallerin peşinde koşan bale müptelası küçük ''Billy''i... ('Billy Elliot' / Stephen Daldry.)
- 'O', 1930'ların muhafazakâr İrlandası'nda k.t kanaat geçinen bir ailenin bahtsız çocuğu; O, küçüc.k yaşında hayatın sillesini yemiş, katolik / protestan ayrımı özelinden ruhi bir örselenme yaş.mış küçük ''McCourt''. ('Angela's Ashes' -Angela'nın Külleri- / Alan Parker.)
- 'O', küçüc.k yaşında esir k.mplarıyla, tel örgülerle ve 'sorti'lerle tanışmış; savaş denen musibeti iliklerine dek yaş.mış ve şimdilerin C.Bale'si minik ''J.mie''miz..('Empire of the Sun' / Steven Spielberg.)
- 'O', Belarus köylerinin maruz kaldığı acımasız Nazi dehşetine üst perdeden tanık olmuş; O, sonlara doğru partizanların safına katılırken gördüğümüz; O, uçsuz bucaksız ormanda işitme kaybı yaşadığı sahneyle izleyenleri çok etkilemiş; O, tüm z.manların belki de en sert aj.tasyonunun ''Floria''sı..('İdi I Smotri' -Gel ve Gör- / Elem Klimov.)
- 'O', 1800'lerin koyu püriten Victoria İngilteresi'nin 'Workhouse'larından soğuk ve hoyrat Londra sokaklarına; oradan simsarların eline düşen, akabinde cömert bir ihtiyarın şefkatli ellerinde reha bulan küçük ''Oliver''i... ('Oliver Twist' / David Lean & Roman Polanski.)
- 'O', iki yetişkin tarafından zombilerin mesken tuttuğu bir evi soymaya zorlanan, bu büyük malikânenin ps.kopat ev sahibi çifti ile gün boyu tehlikeli bir kedi-fare oyununa tutuşan küçük, hırçın ve maharetli ''Budala''mız. ('People Under the Stairs' -Merdiven Altındakiler- / Wes Craven.)
- 'O', şeytanın oğlu; O, telekinetik bir ölüm makinesi; O, dünyadaki kötülüklerin müsebbibi; O, meşum 666 ''D.mien''imiz..('The Omen' / Richard Donner.)
- 'O', dönemin modası olan fantastik bir öyküdeki oyunculuğuyla henüz 10 yaşında akademi ödülü ile tanışma payesine erişmiş; O, Love Story'in genç kahr.manının kızı olarak ün yapmış çocuk; O, ''Tatum O'Neal''.. ('Paper Moon' / Peter Bogdanovich.)
- 'O', minicik yaşında Stalingradları, Auschw.tzleri görmüş; O, yaşından beklenmeyecek cesaretle düşman cephesine sızarak espinoyaj faaliyetlerine kalkışmış; O, savaşın ne menem birşey olduğunu gözler önüne seren içsel yolculuğuna kendisiyle beraber eşlik ettiğimiz kahr.man ''İvan''ımız.. ('İvan's Childshood' / Andrei Tarkovsky.)
- 'O', filmlerin naif ve ışıltılı neonları ile örülü imgesel bir dünyanın mensubu; O, aksiyon sineması kahr.manı bir polisi canlandıran bay vücut Schwazzeneger ile beraber kötülere savaş açan küçük, sevimli ve hayalperest ''Danny''..('Son Kahr.man' / John Mctıernan.)
- 'O', bir Günter Grass uyarl.masının başkahr.manına hayat veriyor; O, yetişkin olgunluğunda bir çocuk; O, Dantzig Almanyası'nı bizlere 'pikaresk' vecheile sunan bir destanın meşhur ''Oscar''ı..('Teneke Trampet' / Volk.r Schlondörf.)
- 'O', ölü insanların hayaletleriyle konuştuğunu iddia eden, parapsikolojik yeteneklerle donatılmış küçük ''Cole''.. ('The Sixth Sense' / M. Night Shy.malan.)
- 'O', Yeni Dalga akımı ile özdeşleşmiş bir filmin 'okulu kıran' çocuğu; O, dönemin asi gençliğinin bir nevi prototipi; O, aslında hepimizden bir parça değil mi?; O, ''Antoine''.. ('400 Darbe' / François Truffaut.)
- 'O', civcivli bir kış günü okul çıkışı karşılaştığı karş.t cinsi ile tensel ve platonik bir yakınlaşmaya tevessül eden çocuk; O, 'aşkın yaşı yoktur' aforizmasının somut nişanesi adeta; O, büyümüş de küçülmüş ''Otto''muz.. ('Kutup Çizgisi Aşıkları' / Julio Medem.)
- 'O', küçüc.k yaşında onlarla ifade edilen sayıda filmde rol almış; O, çocuk oyuncular furyasında bir milat; O, sinemaya ansızın veda edip pol.tikaya gövdeden dalarak herkesi şaşırtmış; O, Zeynep Değirmencioğlulu filmlere de esin kaynağı teşkil etmiş siyah-beyaz yılların altın saçlı ''Küçük Prenses''i Shirley Temple..('The L.ttle Princess'.)
- 'O', 1940'lar Adana'sının yoksul bir gecekondu mahallesinde k.t kanaat geçinen bir ailenin sinema salonlarında meşrubat satan talebe çocuğu; O, masum, saf, temiz kalpli küçük ''Muzo''muz..('Zıkkımın Kökü' / Memduh Ün.)
- 'O', firaklı II.Dünya Savaşı etkilerinin ve İnönü istibdatının olanca hissedildiği 1940'lar İstanbulu'nda, ahşap bir konakta yaşayan ve her biri farklı tellerden çalan bir yığın sakini gözlerinden müşahade ettiğimiz hınzır ''bacaksız''ımız:) ('Piano Piano Bacaksız' / Tunç Başaran.)
- 'O'nlar, büyük şehre göç etmek zorunda kalan iki kardeş; O'nlar, 'Böcek'li ve 'Falconetti'li varoşların asi çocukları; O'nlar biçareliğin ve sefaletin girdabındaki ''Yusuf'' ile ''Kenan''.. ('Yusuf ile Kenan' / Ömer Kavur.)
- 'O', sıradan, küçük yaş.mların hayhuyu içinde günlerini deviren; O, en büyük düşü renkli bir televizyon olan; O, lösemi belasına kurban giderek finalde hepimizi gözyaşlarına boğan talihsiz ''Kahr.man''ımız..('Canım Kardeşim' / Ert.m Eğilmez.)
- 'O', yıllar geçse de unutulmayacak bir filmin aynı şekilde unutulmayacak karakteri; O, demir parmaklıklar ardından bize el sallıyor; O, enikonu anlay.madığı bir dünyada hayata gözlerini açmış; O, özgürlük mefhumunu semada, uçurtmada bulmuş; O, düny.mızın bugünlerde en çok ihtiyaç duyduğu şeyin adını taşıyor; O, minik ''Barış''ımız.. ('Uçurtmayı Vurmasınlar' / Tunç Başaran.) ...
'Çocukça' kalın!

0 dediki: